Nyligen gjort ett däckbyte och funderar på vad du ska göra av de gamla däcken? Då kan du antingen välja att lämna in dem för återvinning – eller så kan du vara er kreativ och bygga om däcken till något helt annat!

Många som köper nya däck slänger de gamla, men bra att tänka på är att dessa faktiskt kan återvinnas på flera olika sätt. Antingen kan du lämna in dem på återvinningen eller så kan du själv väcka din kreativa ådra och göra om däcken så de får ett helt nytt användningsområde. Har du husdjur kanske ett gammalt bildäck kan förvandlas till en skön bädd?

”Däcksängarna är specialgjorda med bomullstyg, resårband samt polyester vadd. Sängarna är avtagbara och kan tvättas i maskin, däcken har ett speciellt underställ för att ge en trygg och stabil bas.” läs mer om de återvunna däcken här hos unt.se.

Citatet ovan kommer från en tidningsartikel i UNT där man berättar om hur en fälgtillverkare kommit på en fin idé om hur man kan göra om gamla bildäck till sängar för hemlösa hundar att sova i. Sängarna som de valt att tillverka av själva gummidelen av däcken är av låg modell och när de är klara att sovas på så skänker företaget bort sängarna till Hundstallet. Hundstallet är en ideell organisation som tar hand om herrelösa hundar och gör sitt yttersta för att vovvarna ska få nya hem. Men de är inte ensamma om att få sängar av företaget, det får även organisationen Hundar söker hem.

Bra för hundar och miljön

Däck är faktiskt en miljöfara, så genom att byta ut däckens användningsområde på det här sättet bidrar man inte bara till hundarna utan också till miljön. Så om du själv har gamla däck och en hund hemma är detta ett utmärkt alternativ att se över – din hund kommer i alla fall att älska initiativet!